keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Totuus ja mistä sen kuulee

Tein vissiin ensimmäistä kertaa elämässäni tällaista voitaikinakuorista lihapiirakkaa. Muistan, että vastaavaan tapaan tehtyä piirakkaa oli meillä pöydässä useinkin lapsena. Kerroin sitten neljävuotiaalle, että mummo teki tällaista silloin kun äiti oli pieni, ja pikkuneiti kysyi: "Ai silloin ennen vanhaan?". Myönnettäköön, että eihän tässä nyt ihan nuoruuden loistossa enää olla, mutta ENNEN VANHAAN?! Onneksi olen tyystin unohtanut sen sanonnan joka liittyi totuuteen ja siihen mistä sen kuulee :D No, tässä kuitenkin ohjetta, olkaapa hyvät:


Lihapiirakka voitaikinakuoressa

1 piirakka, tupla-annoksella tulee pellillinen

500 g voitaikinaa

1,5 dl puuroriisiä (raakana)
1 kasvisliemikuutio
400g jauhelihaa
1-2 sipulia
2 kananmunaa (+ 1 voiteluun)
Tilliä
Valkopippuria

Sulata voitaikina ohjeen mukaan (tai tee itse). Keitä riisi kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Paista jauheliha ja pilkottu sipuli pannulla, mausta pippurilla. Keitä munat kypsiksi ja silppua pieneksi. Sekoita täytteen ainekset yhteen ja mausta tillillä. Kaulitse voitaikina pellin kokoiseksi, ota halutessasi kaistale reunalta koristelua varten sivuun. Jaa täyte piirakan keskelle ja kostuta taikinan reunat vedellä. Käännä reunat päällekkäin ja painele yhteen. Kun käärö on suljettu, kannattaa kääntää saumapuoli vielä alaspäin niin lopputulos on vähän nätimpi tai ainakin pysyy paremmin kiinni. Muutama pisto haarukalla pintaan ja sitten voitelu munalla. Jos jätit taikinaa koristelua varten niin sitten vielä koristeita mielen mukaan päälle (esim. pikkuleipämuotilla taiteiltuna) ja voitelu myös niille. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 20-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Gourmetruokaa perheen pienimmälle



Tehtailen aina tarpeen mukaan isomman satsin evästä pakkaseen tuota nuorimmaista (9kk) neitoa varten. Teen yleensä samalla vaivalla useampaa makua, tällä kertaa kahta pataruokaa. Uuniruokien kohdalla teen usein vastaavaa ruokaa muullekin perheelle eri vuoassa, suolalla ja reilummalla maustemäärällä höystettynä.



Nyt valmistui patoja kuitenkin vain vauvalle, lihaksi ostin irtomyynnistä karjalanpaistilihoja joista sitten valikoin toiseen pataan possua ja toiseen nautaa. Minä en pientenkään kohdalla vältä voimakkaan makuisia yrttejä tms. koska juuri tällaiset ruoat uppoavat lahjomattomiin koemaistajiini kaikista parhaiten.


Possupata


2 perunaa
4 porkkanaa
100 g hyvää possunlihaa
1-2 tomaattia
5 cm pätkä purjoa
1 oksa rosmariinia
ripaus valkopippuria
2 dl vettä


Paprikainen naudanlihapata


4 perunaa
3 porkkanaa
1 punainen paprika
100 g hyvää naudanlihaa
2 timjaminoksaa
ripaus valkopippuria
2 dl vettä





Pese, tarvittaessa kuori ja pilko kasvikset, leikkaa lihat pienemmiksi paloiksi ja laita kaikki aineet uuninkestäviin vuokiin. Kansi päälle (koska ruoan ei ole tarkoitus ruskistua) ja hauduta 175 asteessa kunnes liha on mureaa; itse pidin noin 1,5h ja jätin vielä puoleksi tunniksi jälkilämmölle. Poista yrttien oksat, lehdet saavat jäädä joukkoon. Lisää vielä rypsi- tai oliiviöljyä noin 1 ruokalusikallinen per pata. Sitten tee ruoasta mössöä haluamaasi karkeusasteeseen sauvasekoittimella, haarukalla tai parhaaksi katsomallasi apuvälineellä. Pakasta annoksina esimerkiksi pieniin minigrip-pusseihin. Näistä tuli yhteensä 10 keskikokoista ateriaa, makuraati oli yksimielisen tyytyväinen :)

perjantai 12. lokakuuta 2012

Annoin pikkusormen...

Paholaisenhillo on ollut kokeilulistallani jo määrittelemättömän pitkän ajan. Otin lopulta itseäni niskasta kiinni, kun kävin syysmarkkinoilla missä tarjolla oli useammallakin myyjällä "paholaisenhilloa", lainausmerkeissä siksi että osa muistutti enemmän kaupan salsakastiketta, osassa ei ollut chiliä lainkaan ja hintaa oli sisällöstä riippumatta 5-8 euroa/purkki. Dansukkerin sivuilta löysin ohjeen, jossa kyse on tosiaan hillosta ja aineksetkin kuulostivat omaan makuun juuri sopivilta. Maku oli oikein hyvä, minä laitoin 6 Rawit-chiliä, ja ensi kerralla laitan muutaman enemmän. Nyt chili maistuu sen verran, että nekään jotka eivät tulisen ystäviä ole, pitivät tästä. Itselle potkua saisi olla siis enemmän, mutta muuten lopputulos hipoi aika lailla sitä mitä hainkin. Tiedoksi niille, joille paholaisenhillo on uusi tuttavuus; hillo sopii siis kaveriksi melkein mihin vaan; kanan, makkaran, lihan, brie- tai vuohenjuuston kanssa jne. Koukuttumisvaara!


Paholaisenhillo

800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
4–6 punaista chiliä
6–8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330 g) Dansukker Hillo-marmeladisokeria


Kaada säilötyt tomaatit liemineen kasariin ja leikkaa saksilla neljään osaan.

Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput ja mausteet kasariin. Anna kiehua puolisen tuntia.

Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa.

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Jos sen nimi on salaatti, sen on oltava terveellistä

Kaupassa pohdin sitä lähes jokapäiväistä kysymystä; mitä tänään ruoaksi. Jokapäiväiseen verraten tämä päivä oli kuitenkin siinä mielessä poikkeus, että ruokaa oli syömässä vain talouden aikuiset, mikä olennaisesti vähensi hyi-en-syö-tuota-en-tykkää-enkä-halua-maistaa -kommenttien todennäköisyyttä. Päädyin siis keräilemään aineksia kana-pastasalaattiin sen enempiä miettimättä. Lopputulos tulee tässä, ja uskoisinpa että ainakin meidän perheen jälkikasvullekin olisi kelvannut.


Broileri-pastasalaatti

200 g fusillia tms. hyvää pastaa
1 grillattu broileri
1 ruukku salaattia (mieluusti rucolaa, minä käytin punaista salanovaa kun rucola oli loppu)
1 punainen paprika
1 purkki säilykepersikkaa tai 3 tuoretta
150 g Aurajuustomurua
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan al denteksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta siivilässä. Lorauta joukkoon hyvää oliiviöljyä sen verran, että pasta pysyy irtonaisena. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Irrottele kanasta lihat ja pilko suupaloiksi. Kuutioi paprika, pilko persikat ja revi salaatti, sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa. Viitseliäät tekevät tälle tietenkin jonkun ihanan kirpeän kastikkeen itse, minä tyydyin valitsemaan kokeiluun Felixin mango-chili -salaatinkastiketta ja se sopi joukkoon oikein hyvin. Jos ei tykkää aurajuustosta, sen voi hyvin jättää pois ja tehdä vaikka hedelmäisemmän version lisäämällä tummia viinirypäleitä ja päärynää. Ei se ole niin justiinsa tarkkaa, hyvää tästä kuitenkin tulee.